Tips til valg af tandlæge på Østerbro

Her i Danmark har vi frit tandlæge valg. Det vil sige at man frit kan vælge, hvilken tandlæge man ønsker at være tilknyttet til. Det betyder at man også kan spare mange penge, ved at vælge den rigtige tandlæge. Når man som tilflytter til København skal finde den helt rigtige tandlæge, er der nogle ting, som man skal være opmærksom på.

I København og særligt på Østerbro ligger der mange tandlæger. Man kan derfor ikke bare vælge den tandlæge, som er tættest på. Man kan selvfølgelig godt vælge den tandlæge, som ligger godt i forhold til hjemmet eller arbejdet, men man skylder sig selv at kigge på lidt flere kriterier. Der skal altså nogle andre kriterier til at vælge den rette.

Der findes desværre ikke et register, hvor man kan slå op og se på kvaliteten af de enkelte tandlæger. Den første huskeregel er derfor at vælge en tandlæge, som man har tillid til. Der findes en række andre tips til hvordan man vælger den rigtige tandlæge. De vil alle blive præsenteret i denne artikel, så alle har mulighed for at vælge den helt rigtige tandlæge.

Sammenlign priser

Her i Danmark har tandlægerne frihed til selv at sætte priserne på deres behandlinger. Det betyder at der ofte kan være stor forskel på hvor meget behandlingerne koster fra sted til sted. Som hovedregel er tandlægen ikke forpligtiget til at nævne priser på deres behandlinger på f.eks. deres hjemmeside. Der er dog en undtagelse hertil.

Det er bestemt at tandlægerne skal have synlige priser på de otte mest almindelige behandlinger. Hvis du vil sammenligne priser på disse otte behandlinger, kan du sammenligne priser på sundhed.dk. Her er alle tandlæger nemlig også forpligtiget til at oplyse priserne på de otte almindelige behandlinger

Priser på alle andre behandlinger, står ofte ikke listet nogle steder. Det er priser på de mere komplicerede behandlinger. Dette skyldes som regel at hver enkelt behandling er forskellige, og derfor kan prisen også variere alt efter hvad den enkelte person har brug for at få lavet. Hvis du overvejer at skifte tandlæge, fordi du skal have lavet en større og mere kompliceret tandlæge, er det derfor en god idé at kontakte de tandlæger du har i tankerne og spørge dem direkte om hvad det ville koste. Forklar dem din situation og hvad du skal have lavet, og så vil de fleste være villige til at give dig en cirka pris på hvad behandlingen ville komme til at koste hos dem.

Opnå bedre vilkår gennem forhandling

Forhandling kan i mange situationer få prisen markant ned. Dette gælder ofte også inden for tandlægefaget. Det kan dog kun anbefales at forhandle om prisen ved større og mere komplicerede behandlinger. Hvis du har fået priser at vide fra flere forskellige tandlæger, kan du bruge dette til at forhandle om prisen hos din nuværende tandlæge. Det kan godt betale sig. Undersøgelser viser at fire ud af fem forbrugere fik en bedre pris ved at forhandle om det.

Tillid er vigtigt

Mange danskere lider at en eller anden grad af tandlægeskræk, og det er derfor vigtigt at vælge en tandlæge, som man har tillid til. Det er nok de færreste som nyder at gå til tandlægen, så det skulle gerne være en så god oplevelse som muligt. Når du skal vælge tandlæge, er det vigtigt at du føler dig tryg.

Hvis du lider af tandlægeskræk er det vigtigt at du fortæller dette til tandlægen og ser hvordan de reagerer. Nogle tandlæger er rigtig gode til at håndtere folk med tandlægeskræk, mens andre er lidt ligeglade med det. Sørg for at vælge en kompetent tandlæge, som ved hvad han/hun gør. Dermed kan du føle dig mere tryg. Det kan være svært at vide, om tandlægen er kompetent, men her kan du eventuelt bruge anbefalinger fra venner og bekendte. Når du besøger klinikken for første gang, kan du desuden holde øje med om den er pæn og ren.

Vær kritisk

Hvis du vil lave lidt undersøgende arbejde inden du vælger tandlæge, er det vigtigt at være kritisk. Du skal sørge for at spørge ind til pris og kvalitet på behandlingerne. Du skal også være kritisk i forhold til behandlingsforslag.

Nogle tandlæger tilbyder ofte ekstrabehandlinger, som egentlig ikke er nødvendige. De vil gerne tjene lidt ekstra penge. Hvis du føler at du har fået tilbudt en behandling, som ikke stemmer overens med det du har behov for at få lavet, er det vigtigt at du får behandlingstilbud fra andre tandlæger.

Overvej behandling i udlandet

Hvis du skal have lavet en større og mere kompliceret behandling, kan det måske betale sig at få det lavet i udlandet. Du skal dog huske at der er mange udgifter forbundet med en rejse til udlandet. Det kan godt være at prisen på selve behandlingen i udlandet er billigere end den samme behandling her i Danmark, men der skal også bruges penge på selve flyrejsen, hotel og lignende. Du kommer desuden til at bruge meget mere tid på behandlingen.

Hvis du alligevel havde planlagt en tur til udlandet, skal du måske overveje at slå to fluer med et smæk og få lavet behandlingen i samme ombæring. Du skal dog være opmærksom på at udenlandske tandlæger ikke er omfattet af det danske klagesystem. Hvis der går noget galt, kan du altså ikke klage på samme måde som herhjemme.

Vær ikke bange for at klage

Hvis det uheldige skulle ske og du ikke er tilfreds med din behandling, skal du ikke være bange for at klage og søge erstatning. Hvis der går noget galt, skal du nok skifte tandlæge. De fleste vælger kun at søge erstatning, men det kan svare sig også at klage. Hvis tandlægen får mange klager, kan det måske være med til at lukke klinikken ned og skåne andre for fejlbehandlinger. Din klage kan altså være med til at hjælpe andre med at undgå at begå samme fejl. Du kan klage til tandlægenævnet og tandlægeforeningens tandskadeerstatning. Husk at klage med det samme skaden er sket.