Find den bedste tandlæge på Østerbro

Når man flytter, er der uendeligt mange ting, man skal forholde sig til og huske at ændre og opdatere. Man skal melde flytning, man skal skifte læge, man skal afmelde og tilmelde el, vand, varme og eventuelt bygas og mange andre ting. Nogle gange får man elektroniske eller fysiske påmindelser, så man bliver mindet om alt det, man skal huske. Andre gange kommer man selv i tanker om det hen ad vejen. En af de mange ting, man skal forholde sig til, er valg af tandlæge. Hvis man flytter over korte afstande, vælger mange ofte at beholde deres nuværende tandlæge, fordi det er trygt og kendt, også selvom det måske kræver lidt længere transport og lidt bedre planlægning. Andre vælger at skifte til en tandlæge i nærheden af enten hjemmet, arbejdspladsen eller studiet, fordi det kan blive lidt lettere at tilpasse ind i en travl og opgavefyldt hverdag, hvor man i forvejen skal nå at handle, hente og bringe børn, lave mad, træne, se familie og venner og meget mere. For nogle passer tandlægebesøg rigtig dårligt ind i en sådan hverdag, og alternativet vil for mange være at droppe tandlægebesøgene til fordel for andre foretagender. Flytter man imidlertid over en større afstand og ender på Østerbro i København, er man pludselig nødsaget til at vælge en ny tandlæge, og da vil det være oplagt at vælge en i området, hvilket kan være en omfattende og svær opgave at navigere i.

Ny i byen – hvilken tandlæge bør man vælge

Når man flytter til Østerbro, kan det være svært at overskue de mange tandlægeklinikker, der dukker op ved en søgning på internettet. Er man ligeglad med udfaldet af valget, kan man naturligvis bare vælge det første af søgeresultaterne uden at tage hensyn til pris, klinik, tandlægernes erfaring og omdømme og mange andre faktorer. Er man imidlertid mere overvejet i sit valg, kan det være en god ide at forhøre sig hos bekendte, hvis man har nogle i området. Desuden kan det være en god ide at gå en tur i området for at se, om nogle af klinikkerne er iøjnefaldende fra gaden. Man kan altid kigge ind i klinikken for at se, om man synes, klinikken lever op til ens standard for renlighed og sterilitet, og om klinikken virker varm og lys og personalet imødekommende. Man kan også undersøge klinikkens omdømme på internettet for at vurdere, om den pågældende tandlæge er kompetent og har et godt, respektabelt omdømme. Derudover er det selvfølgelig vigtigt at vurdere, hvor man optimalt set ønsker, tandlægeklinikken er placeret i forhold til arbejde, studie og bopæl, og om dette ønske kan hænge sammen med de tilgængelige tandlæger, som i øvrigt også skal leve op til andre krav og ønsker. Nogle tandlæger har desuden nogle højteknologiske behandlingsformer og moderne udstyr, der kan lindre smerte og ubehag, eksempelvis ved tandrensning, som hos nogle tandlæger kan udføres via infrarød stråling. Den moderne behandlingsform og det moderne udstyr kan imidlertid have en indflydelse på prisen, og det kan således være en rigtig god ide at undersøge priser på forhånd og bede om et prisoverslag inden behandling for at undgå uventede overraskelser. Hvis man har tandlægeskræk, som rigtig mange lider af, kan det også være en meget god ide at gå ind i klinikken og tale med receptionen og eventuelt en ledig tandlæge for at danne sig et indtryk af klinikken, så man kan vurdere ud fra sin mavefornemmelse efterfølgende. Nogle klinikker tager tandlægeskræk særdeles alvorligt og tager rigtig godt hånd om de kunder, som har bange anelser. Nogle klinikker benytter desuden alternative behandlingsformer for at berolige og smertelindre patienten. Eksempelvis er der klinikker, som anvender akupunktur, der netop kan virke beroligende og smertelindrende.

Hvorfor er det overhovedet vigtigt at have en tandlæge?

Mange vælger som sagt at droppe tandlægebesøgene, og grundene hertil er mange. Nogle, særligt unge og studerende, synes, det er en udgift, der konsekvensfrit kan undgås, hvis man udelader besøgene. På den måde kan der gå flere år imellem deres tandlandlægebesøg. Denne holdning er meget normal, til trods for at der er en stor besparelse for unge under 26 år, der får et tilskud fra staten. Andre vælger tandlægebesøgene fra af gammel vane, hvor det anses for at være et unødvendigt onde og noget, der tager tid og kræver planlægning i forhold til arbejde og andre pligter og aktiviteter. Desuden er der en relativt stor skare af mennesker, der som nævnt lider af tandlægeskræk og derfor bevidst undgår tandlægebesøgene. Det er dog på ingen måde konsekvensfrit at droppe sine tandlægebesøg – tværtimod kan det blive en dyr og smertefuld fornøjelse.  Der er nemlig mange grunde til, at man anbefaler at gå til tandlægen regelmæssigt og ikke udsætte eller helt undgå det. I nogle perioder af livet har man kun brug for et rutinetjek en gang hvert andet år, mens man i andre perioder har brug for to eller flere rutinetjek om året. Det er forskellige faktorer, der er afgørende for, hvor ofte man bør se sin tandlæge. I perioder, hvor man spiser sundt, motionerer og plejer sine tænder godt ved at opretholde en god tandhygiejne, børste sine tænder godt, bruge tandtråd jævnligt, og hvor der i øvrigt ikke er nogen bemærkninger i forbindelse med rutinebesøgene, vil det ikke være nødvendigt at komme til tjek oftere end hver 18.-24. måned. Har tandlægen imidlertid nogle bemærkninger i forbindelse med besøgene, vil han eller hun anbefale regelmæssige besøg med kortere mellemrum. I dette tilfælde kan det blive både dyrt og smertefuldt at springe over et tjek. Skulle tandlægen have bemærket et begyndende hul eller blod fra tandkødet eller lignende, vil han eller hun formentlig anbefale, at det bliver tilset igen inden for 3-6 måneder.  Hvis man som patient vælger at sidde dette overhørigt, kan man risikere, at hullet udvikler sig, eller at man får tandkødsbetændelse eller får brug for en dyr og smertefuld rodbehandling. Dette kan i mange tilfælde undgås, hvis man passer sine tjek regelmæssigt. På den måde kan man undgå de store regninger og smertefulde timer i stolen – og slippe for at udvikle tandlægeskræk.